Mengukuhkan Usahawan Kecil Melalui Pengurusan Kewangan

5 cara bagaimana Perakaunan Pengurusan meningkatkan untung bisnes anda

Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter

Sebagai pemilik perniagaan kecil, anda sentiasa mencari cara untuk meningkatkan keuntungan perniagaan anda. Salah satu cara terbaik untuk melakukannya adalah dengan menggunakan data kewangan untuk membuat keputusan pintar. Di sinilah bergunanya Perakaunan Pengurusan dalam pengurusan kewangan bagi usahawan.
Perakaunan pengurusan adalah bidang perakaunan khusus yang melampaui pelaporan kewangan tradisional (Lihat: 7 Perbezaan Antara Perakaunan & Kewangan)  untuk menyediakan usahawan dengan maklumat yang boleh mereka gunakan untuk membuat keputusan yang lebih baik dan mengembangkan perniagaan mereka.

 Terdapat 5 (lima) bidang utama perakaunan pengurusan  yang perlu diketahui oleh pemilik perniagaan kecil:

5 cara bagaimana Pengurusan Kewangan meningkatkan untung bisnes anda

Analisis 

Ini melibatkan penelitian mendalam ke dalam data kewangan anda untuk mengenal pasti trend dan corak yang boleh membantu memaklumkan keputusan perniagaan anda.

Katakan anda memiliki kedai runcit dan anda mendapati bahawa jualan anda telah menurun sejak beberapa bulan kebelakangan ini. Dengan menganalisis data kewangan anda, anda menyedari bahawa jualan anda turun kerana pelanggan hanya  berbelanja sedikit  setiap kali masuk ke kedai. Berbekalkan maklumat ini, anda boleh membuat keputusan strategik untuk menjalankan promosi yang menawarkan diskaun untuk pelanggan yang membelanjakan lebih daripada jumlah tertentu, yang membantu meningkatkan saiz transaksi purata anda dan meningkatkan jualan keseluruhan anda.

Strategi

Sebaik sahaja anda menganalisis data anda, anda boleh menggunakan gambaran yang telah anda peroleh untuk membangunkan strategi perniagaan yang berkesan yang akan membantu anda mengembangkan perniagaan anda dan mencipta nilai untuk pemilik atau pemegang saham perniagaan.

Bayangkan anda menjalankan perniagaan katering dan anda ingin mengembangkan perkhidmatan anda. Dengan menganalisis data kewangan anda, anda menyedari bahawa peratusan besar pendapatan anda berhasil dari acara korporat. Berbekalkan pengetahuan ini, anda boleh membangunkan strategi untuk menyasarkan lebih banyak pelanggan korporat, seperti rangkaian di acara industri, mewujudkan program rujukan (referral program), atau menawarkan perkhidmatan khusus yang disesuaikan dengan keperluan pelanggan korporat. Ini boleh membantu anda mengembangkan perniagaan anda dan meningkatkan keuntungan anda.

Risiko

Dengan menggunakan kemahiran analisis anda untuk mengenal pasti potensi risiko dan membangunkan strategi untuk mengurangkannya, anda boleh membantu melindungi perniagaan anda daripada bahaya dan memastikan kejayaan jangka panjangnya.

Katakan anda menjalankan syarikat pembinaan dan anda membida projek besar. Dengan menganalisis data kewangan anda, anda menyedari bahawa anda tidak mempunyai peralatan yang diperlukan untuk menyelesaikan tugas tepat pada masanya dan dalam anggaran bajet. Berbekalkan pengetahuan ini, anda boleh menolak untuk membida projek atau membangunkan rancangan untuk menyewa atau membeli peralatan yang diperlukan, yang mengurangkan risiko anda melebihi anggaran bajet atau terbabas daripada landasan tarikh akhir projek.

Perancangan

Dengan menggunakan teknik perakaunan untuk meramalkan pendapatan dan perbelanjaan, membuat belanjawan dan memantau prestasi anda terhadap belanjawan tersebut, anda boleh memastikan bahawa anda sentiasa berada di landasan yang betul untuk memenuhi matlamat kewangan anda.

Bayangkan anda menjalankan kedai edagang dan anda ingin pelbagaikan produk anda. Dengan menggunakan teknik perakaunan  anda boleh membuat belanjawan untuk pengembangan bisnes anda yang mengambil kira faktorfaktor seperti kos barangan, penghantaran, dan pemasaran. Daripada belanjawan yang disediakan, anda memantau prestasi untuk memastikan ia tidak tersasar.

Komunikasi

Sebagai usahawan, anda perlu mendapatkan dan menerangkan maklumat kewangan dengan cara yang mudah difahami oleh team anda. Ini akan memudahkan pembuatan keputusan dan matlamat perniagaan difahami dipelbagai peringkat dalam organisasi.

Katakan anda memiliki restoran dan anda ingin mengupah pengurus baru. Anda ingin memastikan bahawa pengurus baru anda memahami sisi kewangan perniagaan, tetapi mereka tidak mempunyai latar belakang dalam kewangan. Dengan menyampaikan data kewangan dengan cara yang mudah difahami, seperti melalui carta dan graf, anda boleh membantu pengurus baharu anda membuat keputusan tentang kakitangan, inventori dan harga. Ini dapat membantu anda meningkatkan keuntungan anda dan memastikan kejayaan jangka panjang restoran anda.

Data Kewangan dan Laporan Kewangan

Untuk mengamalkan perakaunan pengurusan dengan berkesan, adalah penting bagi usahawan untuk mempunyai data kewangan atau laporan kewangan yang lengkap dan tepat. Data ini adalah asas di mana perakaunan pengurusan dibina, dan tanpa itu, sukar untuk membuat keputusan  dan membangunkan strategi yang berkesan.

Data kewangan merujuk kepada pelbagai maklumat kewangan yang dikumpulkan dan direkodkan oleh perniagaan dalam tempoh masa. Ini termasuk perkara seperti hasil jualan, perbelanjaan, aliran tunai, akaun belum terima, akaun yang perlu dibayar, dan transaksi kewangan lain. Laporan kewangan adalah hasil akhir pengumpulan dan analisis data ini, dan mereka memberikan gambaran keseluruhan prestasi kewangan perniagaan, seperti penyata pendapatan, kunci kira-kira, dan penyata aliran tunai.

Kesimpulan

Dengan memahami lima bidang utama perakaunan pengurusan ini, anda boleh membuat keputusan yang lebih baik untuk perniagaan anda dan membantu memacu kejayaannya. Sama ada anda menganalisis data untuk memaklumkan keputusan perniagaan anda, membangunkan strategi yang berkesan, menguruskan risiko, merancang kewangan anda, atau berkomunikasi dengan team anda, perakaunan pengurusan dapat membantu anda menjadi usahawan yang lebih baik dan berjaya.

Dilema PK:

Selalu mendapat persoalan daripada usahawan, tentang bagaimana nak meningkatkan prestasi perniagaan. Namun, data kewangan tidak ada. Bagaimana nak membangunkan analisis? 

Jadi, bagaimana status data kewangan anda sekarang? Up to date tak?

🙂

Kongsikan artikel ini

Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter

Teruskan membaca