Mengukuhkan Usahawan Kecil Melalui Pengurusan Kewangan

Memahami Kos Perniagaan: Panduan Ringkas dan 3 tips untuk Usahawan

Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter

Usahawan yang berdedikasi,
Mari kita lihat seketika mengenai salah satu keperluan perniagaan-KOS.  Sama ada anda membancuh kopi terbaik di bandar besar atau seorang programmer terhandal dalam perniagaan yang besar, mengetahui tentang kos boleh menjadi game-changer untuk perniagaan anda. Dan yang beruntungnya? Anda tidak perlu menjadi pakar kewangan untuk memahaminya. Oleh itu, mari kita huraikan apa itu kos perniaagaan, mengapa ia penting, dan bagaimana anda boleh menguruskannya sepert seorang pro.

Kandungan

Apa itu Kos?

Kos ialah perbelanjaan yang terjadi dalam perniagaan semasa perniagaan beroperasi. Wang yang dibelanjakan untuk menjana lebih banyak wang. Kos termasuklah semuanya yang berkaitan untuk menggerakkan perniagaan. Sewa, gaji, bahan-bahan mentah, kos pemasaran dan sebagainya. Seterusnya, mari kita lihat kepada jenis-jenis kos.

Kos Tetap

Kos tetap adalah seperti rakan-rakan yang boleh dipercayai yang sentiasa ada, tidak berubah. Mereka tetap sama, tidak kira berapa banyak produk yang anda jual atau berapa banyak perkhidmatan yang anda tawarkan.

Sebagai contoh: Peniaga kedai roti. Fikirkan tentang sewa kedai roti anda. Sama ada anda menjual 10 atau 1,000 pastri dalam sebulan, sewa tidak berganjak. Ini adalah perbelanjaan yang berterusan, bahagian tetap belanjawan perniagaan anda. Contoh lain termasuk:

  • Gaji pekerja tetap
  • KWSP
  • Perkeso
  • Susut Nilai Aset

Mengapa ia Penting: Mengetahui kos tetap anda adalah penting untuk memahami jumlah asas yang perlu anda perolehi untuk memastikan perniagaan anda berjalan.

Kos Berubah

Kos berubah seperti pemain fleksibel. Lincah beralih mengikut keadaan.

Perubahan kos berubah mengikut kadar langsung dengan aktiviti perniagaan anda. Semakin banyak anda menghasilkan atau menjual, semakin banyak kos ini akan meningkat.

Cuba fikirkan: Jika kedai roti anda mendapat pesanan yang besar untuk kek perkahwinan, anda memerlukan lebih banyak tepung, gula, dan mentega. Lebih banyak jualan bermakna kos berubah yang lebih tinggi. Contoh lain termasuk:

Kos bahan mentah (seperti bahan penaik)
Kos pembungkusan
Perbelanjaan penghantaran atau penghantaran.

Mengapa Ia Penting: Kos berubah secara langsung terikat kepada output perniagaan anda. Pengurusan kos yang cekap boleh membawa kepada margin keuntungan yang lebih baik.

Kos Langsung

Teras produk anda.

Nadi produk atau perkhidmatan anda. Ini adalah perbelanjaan yang ditanggung secara langsung dalam membuat apa yang anda jual.

Mari kita huraikan: Untuk kedai roti anda, kos langsung termasuk bahan-bahan untuk barangan menghasilkan roti anda, seperti tepung, telur, dan coklat. Juga, tukang bakar roti anda juga adalah dimasukkan sebagai buruh langsung, 

Mengapa Ia Penting: Mengetahui kos langsung anda membantu dalam menentukan harga produk anda dengan tepat. Ini memastikan anda tidak mengenakan caj/harga yang kurang untuk apa yang anda tawarkan.

Kos Tidak Langsung

Ibarat pelakon pembantu.

Kos tidak langsung mungkin tidak menjadi tumpuan, tetapi ia penting untuk memastikan persembahan berjalan. Kos ini tidak terikat secara langsung dengan pengeluaran tetapi penting untuk operasi keseluruhan.

Lihat dengan cara ini: Bil elektrik, sewa, dan perkhidmatan pembersihan bakeri anda adalah kos tidak langsung. Kos-kos itu perlu untuk mewujudkan persekitaran yang kondusif untuk proses membakar roti, tetapi ia bukan sebahagian daripada proses membakar roti sebenar.

Mengapa ia Penting: Walaupun tidak langsung, kos ini boleh menambah dan bertambah. Perhatikan kos-kos ini dapat  membantu  memastikan perniagaan anda berjalan dengan cekap tanpa perbelanjaan yang tidak perlu.

Menguruskan Kos

Kita tidak perlu kedekut dalam menguruskan kos. Kita hanya perlu bijak dan teliti. Kami bagi 3 tips:

 1. Perhatikan kos-kos: Sifat kos sama ada ia kos langsung atau tidak langsung tidak sama antara satu perniagaan dengan perniagaan yang lain. Jejaki perbelanjaan. Gunakan sistem perakaunan atau spreadsheet untuk memudahkan pengesanan.
 2. Sentiasa semak dan fikir: Semak selalu ke mana wang anda pergi. Adakalanya kita terlebih menggunakan wang untuk sesuatu perkara yang tidak kena. Adakah kos pembungkusan kita terlalu mahal, contohnya.
 3. Membuat perancangan: Anggarkan dan buat bajet untuk kos akan datang.. Seperti menyediakan payung sebelum hujan. 
Pesanan PKew

Kos mungkin kelihatan menakutkan pada mulanya, tetapi ia hanya sebahagian daripada perjalanan keusahawanan anda. Dengan mengenali dan menguruskan kos anda, anda membuka jalan untuk kejayaan perniagaan anda. Ingat, ia tidak selalu mengenai mengurangkan kos – ia adalah mengenai membuat keputusan yang bijak dan termaklum.

Kongsikan artikel ini

Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter

Teruskan membaca